Solförmörkelser i solsystemet

Hej alla!
Min förmåga att uppdatera är inte den bästa. Har mycket att göra, och lite tid. Men så blir det ibland. 

Igår kunde man se en dokumentär om solförmörkelser, tror att det var kunskapskanalen som visade den. Efter det besökte jag Illustrerad vetenskaps hemsida, och där fanns det mer om solförmörkelser. Frågan lyder: kan solförmörkelser ses på andra håll i solsystemet? Jag har faktiskt aldrig tänkt på det, kanske någon av er som har gjort det? Tänkte sammanfatta det Illustrerad Vetenskap har skrivit.
Solförmörkelser sker när jorden är i linje med månen och solen. Månen befinner sig då framför solen och skymmer solljuset under en liten stund. Månens skugga faller då på jorden och det är då vi ser förmörkelsen. Enligt dokumentären igår så trodde Egyptierna bland annat att domedagen var nära efter en solförmörkelsen, att gud var arg. Dock var det Mayaindianerna som var smartast, de dokumenterade hela händelsen. 

På månen kan man uppleva solförmörkelser. I detta fall är det jorden, vars diameter är 4x månens, som täcker solen. Då bryts solljuset i jordens atmosfär, och det ser ut som en solnedgång kring jorden, som ses som en mörk skiva omgiven av ett rött, lysande band. Förmörkelsen varar i ett par timmar, och månen blir röd av skenet från jorden. Detta kallas för en månförmörkelse, men på månen heter det inte så så klart.

På Venus och Merkurius kan man inte se någon, för dessa har ingen måne/månar. Om de nu skulle haft en måne (eller flera), så skulle dessa behövas vara riktigt stora eftersom att planeterna är så nära solen. Vet inte riktigt hur stora de hade behövt vara, men större än månen kan jag tänka mig.
Mars bjuder inte heller på förmörkelser. Även om planeten har två små månar (Phobos och Deimos), är ingen av månarna stor nog att täcka solen. Så här är det tvärtom här, den har månar men dessa är för små.

Jupiter har många mångar, men de fyra största skapar ofta totala förmörkelser. Då Jupiter inte har någon fast yta, och dess atmosfär dessutom är full av moln, kan dessa dock inte upplevas. Men det kan man däremot från Jupiters fyra största månar, som man kan se med ett teleskop! Dessa heter Io, Europa, Ganymedes och Callisto, och de omgivande månarna kring dessa kan ge upphov till totala solförmörkelser. 

"Vissa syner är särskilt imponerande. Månen Io är vulkanisk och har nästan konstanta utbrott. När den skymmer solen, ses utbrotten troligen som röda fläckar. En gång under varje månes omlopp skymmer Jupiter dessutom solen, så att det uppstår en brytning av ljuset i Jupiters atmosfär. "
Och sist till Saturnus, vars ringar står i vägen. Men detta betyder inte att man inte får se solförmörkelser där. När ringarna förmörkar solen, och när ljuset träffar ringarnas biljoner ispartiklar, så går det säkert att se en fin förmörkelse.

För att sammanfatta det hela:
Gasjättarna Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus har ingen fast yta. Därför måste man resa till månarna för att uppleva förmörkelser. Men de har ett stort antal månar, vilket betyder att det från varje enskild måne alltid finns andra månar på himlen. Tänk er Saturnus med sina 60 månar, sannorlikheten är stor. Några av dessa månar ligger så nära varandra att de kan skapa solförmörkelser.
Detta fenomen är med andra ord inte så ovanligt. Men att få se en på riktigt, det vet jag inte om någon kommer att få göra. Tror faktiskt inte det. Kanske kommer en robot att filma en i framtiden?
Läskigt värre! En solförmörkelse från Antarktis, den 4 maj 2008. Foto: NASA

Kommentarer
Christian

Hej Assi! Är själv mycket intresserad av Astronomi och astrofysik, och råkade hitta din blogg efter jag sökte lite utbildningar :P.Läste igenom lite och allt verkade vara vid mitt intresse, nice blogg! keep it up! :DOch Lycka till med framtiden :)))

2011-11-09 00:03:54
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: