Stjärnfall: Leoniderna

Vill bara uppdatera det här med Leoniderna, med hjälp av en läsare. Det här skrev han:


Det är på fredagsmorgonen som man har chans att se flest leonider. Några saker att tänka på:

- Det är bara när det är meteorstorm som man kan se tusentals meteorer per timme. Någon storm kommer Leoniderna säkerligen inte att uppvisa i år, kanske kan man räkna med ett tiotal meteorer per timme om man har bra förhållanden.

- Man måste vänta till en bit efter midnatt för att kunna se några leonider alls. Det gäller att radianten har stigit upp ordentligt över horisonten. Bäst är det på morgonen. Att försöka se leonider på kvällen är som att försöka se månen innan den stigit upp, dvs i princip omöjligt.

- När radinten väl har stigit upp så kan man se leodinder var som helst på himlen. I närheten av radianten (i Lejonet) är spåren kortare och oftast inte så praktfulla. Flest ser man där himlen är mörkast, där man har bäst gränsmagnitud, vanligen rakt uppåt (mot zenit). Alla leonider tycks utstråla från radianten om man förlänger spåren bakåt, men det betyder alltså inte att man ser fler leonider för att man tittar mot radianten.

Tack så mycket Hans Bengtsson!
Så passa på och njut av naturens skådespeleri. Jag HOPPAS verkligen att det inte är mulet på torsdag, här i Luleå och i resten av Sverige. Men vad är oddsen egentligen..? Lycka till!

Kommentarer
Hans Bengtsson

Hej Assi!Det är på fredagsmorgonen som man har chans att se flest leonider. Några saker att tänka på:- Det är bara när det är meteorstorm som man kan se tusentals meteorer per timme. Någon storm kommer Leoniderna säkerligen inte att uppvisa i år, kanske kan man räkna med ett tiotal meteorer per timme om man har bra förhållanden.- Man måste vänta till en bit efter midnatt för att kunna se några leonider alls. Det gäller att radianten har stigit upp ordentligt över horisonten. Bäst är det på morgonen. Att försöka se leonider på kvällen är som att försöka se månen innan den stigit upp, dvs i princip omöjligt.- När radinten väl har stigit upp så kan man se leodinder var som helst på himlen. I närheten av radianten (i Lejonet) är spåren kortare och oftast inte så praktfulla. Flest ser man där himlen är mörkast, där man har bäst gränsmagnitud, vanligen rakt uppåt (mot zenit). Alla leonider tycks utstråla från radianten om man förlänger spåren bakåt, men det betyder alltså inte att man ser fler leonider för att man tittar mot radianten.mvh

Hans Bengtssom

2011-11-16 22:45:45
Assi

Jaså, säger du det? Då har jag fått fel information, för jag besökte en svensk sida som skrev det. Aja, då kan jag kopiera din kommentar så att alla kan se den. TACK

2011-11-16 22:57:40
Marlon

Läste att det skulle va molnigt den dan så gick aldrig ut ;P

Och Assi! Sluta skolka o kom till skolan haha. Inte sett dig på ett tag nu xD

2011-11-22 15:51:36
Assi

kaviar, jag är i skolan varje dag. det är mitt andra hem!! Dig ser jag varje dag faktiskt haha. Du sitter alltid helt koncentrerad framför datorn, man vill ju inte störa dig ;)

2011-11-22 22:28:25
Kalles kaviar

Meh! Assi du är V.I.P, du har tillåtelse att komma fram och säga hej! x)

2011-11-23 17:03:27
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: