Mörk materia

Jag skrev detta inlägg för två dagar sen ungefär, men det har inte gått att se det. Så jag får försöka igen och skriva om allt igen. Suck...

Något som jag tycker är väldigt intressant i universum är mörk materia. Det går inte att se, men det finns och man vet det på grund av materians gravitation som påverkar universum. Det avger även inte elektromagnetisk strålning, vilket gör att materiat blir synligt. Elektromagnetisk strålning är synligt ljus, radiovågor, värmestrålning, ljus, röntgen- och gammastrålning. Man vet inte heller vad det består av, vilket gör det ännu mer intressant. Universum består av ca 25 % mörk materia, så det är rätt så mycket.
Hur beter sig forskare när dem letar efter mörk materia? Det är ju trots allt något som man inte ser. Genom att studera galaxer så kan man hitta det. Man fann det först på 50-talet då man undersökte våran granngalax Andromedagalaxens "armar". Då blev dem uppmärksamma på att ca 90 % av universums materia består av materia som inte går att se. Som ni vet så är avståndet mellan stjärnor i en galax väldigt stort, även om det inte ser ut så på bilderna. Stjärnan närmast oss, Proxima Centauri, är ca 4.2 ljusår ifrån oss. Delat med jordens radie så blir det 6229789323 gånger så mycket, vilket betyder att ni måste gå 6229789323 gånger fram och tillbaka mellan två punkter som är 6378100 m (jordens radie) ifrån varandra.
Avståndet mellan galaxerna är dock inte så stora vilket gör att galaxerna påverkar varandra gravitationellt. Då kan man se effekter av en massa som inte är synbar, men som finns där. Detta är mörk materia.

Det finns två kategorier till mörk materia och dessa delas in i grupperna MACHO:s (Massive Astrophysical Compact Halo Objects) och WIMP:er (Weakly Interacting Massive Particles).
MACHO:s består av "vanligt materia" och materian kallas för Baryonsk materia. Exempel på MACHO:s är massiva svarta hål.
WIPMs är enkelt materia som består av enkla, subatomära ämnen som vi inte känner till. Dessa kallas även för icke baryonsk materia. Astronomer söker efter MACHO:s och partikelfysiker (som Christer) söker efter WIMP:er. Mörk materia kan alltså delas in i dessa kategorier och forskarna är inte säkra på vad mörk materia består av egentligen, ordinära ämnen eller ämnen som inte finns.


Lite kort om Macho:s.
Macho:s är objekt som inte avger ljus och som utgör halon kring galaxer. Macho:s är troligen bruna dvärgar eller svarta hål. 
Andra MACHO kandidater för galax halos är lämningar från stjärnornas utveckling så som vita dvärgar och neutronstjärnor.
Det är inte enkelt att hitta Macho:s, för bruna dvärgar ligger långt bort, avger lite strålning och är inte så lätta att hitta. Med Hubble teleskopet hittade man inte så många faktiskt.
Man kan även använda en gravitationslins för att detektera dem.HÄR kan ni läsa mer om hur en gravitationslins fungerar. Det är faktiskt ett häftigt fenomen. När det gäller undersökning av Vintergatans halo så talar man om mikro-gravitationslinser för att söka efter MACHO:s. Det finns flera astronomiska grupper som arbetar med att söka efter dessa linser genom att avsöka millioner av stjärnor i Magellanska Molnen och Andromeda-galaxen.

Lite kort om Wimp:er.
Wimp:er är partiklar som kan ha massa och interaktionerar inte med baryonsk materia gravitationellt utan passerar helt enkelt igenom vanligt materia. Ifall Wimp:er råkar interaktera med Macho:s så kan man detektera det. Detta är sällsynt dock. Tråki finns inte så mycket information om Wimp:er
För att sammanfatta allt, mörk materia är något som existerar men det stora problemet är vad det egentligen består av. Kommer vi att ta reda på det en dag, troligen. Men just nu är det okänt. Jag blir själv förvirrad av Wimp:er hit och dit, hoppas att ni förstod 50 % av allt jag har skrivit iaf.

Aja, nu ska jag skriva ett till inlägg. Ikväll ska jag ut med mitt NYA TELESKOP och utfoska rymden ;) Har längtat som bara den!

Kommentarer
Rebecka

Grym design du har på din blogg. Har du gjort den själv? Riktigt snyggt i alla fall!

2011-05-08 13:18:52
URL: http://smsalåna.nu
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: