Cosmonova visar..

Hej alla!
Jag skrev om en rymdutställning för några dagar sedan. Tänke tipsa om något annat rymdrelaterat också, något som Cosmonova tänker visa. Tråkigt att man inte bor i Sthlm, eller bor nära iaf. Missar ju allt känns det som. Så här står det i Cosmonovas pressmeddelande:

Cosmonova firar Hubbles 20-årsjubileum med ny film

Cosmonova inleder höstsäsongen med premiär av den nya rymdfilmen Hubble. Filmen skildrar astronauternas sista färd till rymdteleskopet och deras riskabla reparation av det. Den ger också besökarna en nervkittlande resa 10 miljarder ljusår bort, till det observerbara universums utkant. Filmen har premiär för allmänheten på fredag den 17 september och visas i världens största filmformat.

Guidad tur genom universum
Hubbleteleskopet ligger bakom många av de bästa bilderna som någonsin tagits av rymden. Tack vare avancerad datavisualisering har bilderna omvandlas till vetenskapligt verklighets-trogna resor. Tillsammans blir de som en guidad tur runt universum genom tid och rum. Cosmonova-besökarna får bland annat resa till den döende Helixnebulosan, den väldiga Örnnebulosan och in i hjärtat av Orion-nebulosan, stjärnornas barnkammare.
Den sista färden till Hubble ägde rum i maj 2009. Då reste sju astronauter med rymdfärjan Atlantis dit för att genomföra ett av de hittills mest komplicerade uppdragen i rymden, att reparera teleskopet en sista gång. I filmen skildras både förberedelserna och hur de genomför det riskabla uppdraget.
Filmen har svenskt tal och visas dagligen från och med fredag den 17 september.
Svensk berättare är Kim Sulocki.

Passa på att se filmen! Som sagt, synd att man inte bor i Sthlm!

En till sak. Jupiter kommer att vara väldigt nära oss mellan 20-21 September. Nästa gång den är så här nära blir år 2022! Läs mer HÄR ! Ska försöka att hitta ett teleskop :)

Kommentarer
Hans Bengtsson

Jupiter är redan i år ett fint objekt på natthimlen, men än så länge ligger den (med smal marginal) på södra stjärnhimlen. Det betyder att den inte stiger särskilt högt över vår svenska horisont. Redan nästa år blir den betydligt bättre att observera för oss, och allra bäst åren 2012-14 då den verkligen kommer att dominera på himlen.Avståndet till Jupiter - och därmed storleken på planetskivan - varierar inom rätt obetydliga marginaler. Därför är höjden över horisonten (altituden) mycket mera avgörande för hur små detaljer vi ska kunna se. En låg altitud betyder att ljuset måste passera genom mycket jordisk atmosfär, bilden i teleskopet blir hoppig. En hög altitud skapar bättre förutsättningar.mvh

Hans Bengtsson

2010-09-18 12:45:07
Assi

Tack för kommentaren! Hoppas att någon därute fotar Jupiter och jämför den med ett foto från ett annat tillfälle.

2010-09-18 19:37:06
Johannes

Det hade inte varit helt fel att se den!

Har sett ca fem filmer där. Underbar känsla! Synd att man bor nere i Skåne.

2010-09-20 19:20:37
URL: http://johanneslang.blogg.se/
Assi

* Hoppas att du får chansen att besöka Sthlm någon dag :). Jag vill också men kan inte jag heller *

2010-09-30 10:25:36
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: