Närbild av en komet.

Hej alla!
Har ni sett NASAs senaste kometbild? Om inte, så hittar ni den här! Det är en bild på kometen Hartley 2, som NASAs Deep Impact farkost (EPOXI mission) har tagit. Kometen upptäcktes år 1982, av astronomen Malcolm Hartley. Några av bilderna som togs släpptes redan idag! Hartley blir den 5:e kometen som man har fotograferat på nära håll.
Igår kl 17 tog Deep Impact den första bilden, och några minuter senare kunde forskarna se dem första bilderna. Den tog massa bilder, över 100 st! Man ska ju passa på när man har chansen med andra ord ;)
Man kunde faktiskt se kometen passera jorden, vilket hände den 20:e oktober. Då gick det att se den med en vanlig kikare tydligen. Jag missade detta, för då var jag phösare. Men men..


2,2 km lång komet. man ser tydligt vattenångan, som bildas av solens värme!

Kometer är mystiska objekt när jag tänker efter. Ingen vet vart stenbumlingen kommer ifrån och hur den bildades. Kan det vara en bit av en himlakropp som kolliderade med en annan himlakropp någonstans i solsystemet? Eller är det rester av en planet som bildades för flera miljoner år sedan? Kanske är det en bit av månen? Vem vet?

Update:


Kommentarer
Johannes

Riktigt häftiga bilder! Nästan svårt att föreställa sig att den är 2200 meter lång...

Och i sådana här sammanhang är det väldigt lite!

2010-11-05 22:55:37
URL: http://johanneslang.blogg.se/
Thomas

Kometen 103P/Heartley gick fint att se under hela oktober och går kanske fortfarande att se även om den är lite svagare nu. Just nu befinner den sig i Stora Hunden och ganska lågt på himmeln.Fast visullet var den ingen höjdare. Väldigt stor och väldigt diffus, utan nån tydlig svans.

2010-11-10 15:24:41
Stjärnskådaren

Fantastiska bilder. Hoppas de kan använda rymdsonden för att besöka fler kometer.Kometerna är kanske rester från solsystemets bildande?

2010-11-14 12:55:13
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: