Två svarta hål

Hej alla!
Är ledsen för mina dåliga uppdateringar. Just nu har jag fullt upp med skolan, det har ni säkert räknat ut. Få uppdateringar, men ni kan alltid kolla i arkivet och läsa annat. Finns säker mycket ni kan lära er :)

Läste precis om något som Chandra och ESA:s XMM-Newton har upptäckt. Chandra är en satellit som "ser" röntgenstrålar i rymden. Ifall ni vill läsa mer om den så är det bara att klicka på denna länk. Här kan ni läsa om ESA:s satellit.
Den har i alla fall upptäckt en galax som kan ha två svarta hål, något man trodde existerade men aldrig riktigt har hittat några bra bevis. Den här bilden har Chandra tagit:


Den här bilden ser faktiskt inte så speciell ut

Galaxen är en Messier galax, heter M82, en av mina favoriter. M82 ligger ungefär 12 miljoner ljusår från jorden och är det närmaste ställe för oss där villkoren är desamma som i det tidiga universum, med massor av stjärnor som bildas.  På bilden ser ni galaxens centrala del. Där har man hittat två regioner med mycket röntgen strålning, som kanske tyder på att det finns två stora svarta hål där.
Dessa två svarta hål kan sedan falla in i mitten av galaxen och bilda ett enda, stort svart hål (tror man iaf.)

"Their location near the center of the galaxy might provide clues about the origin of the universe's largest black holes — supermassive black holes found in the centers of most galaxies."

Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: