Bo på månen

Hejsan alla!
Dags för årets första inlägg, som handlar om månen. Hittade en intressant artikel på Aftonbladet.

Ni vet ju redan att NASA vill ha en månbas i framtiden, mellan 10-20 år planerar man att bygga en. När det är gjort ska man skicka människor till Mars!
Men innan man bygger en månbas, måste man först hitta ett ställe på månen som är lämplig för boende. Enligt Aftonbladet har JAXA hittat ett perfekt ställe, snarare ett "beboeligt hål".

Detta hål ligger vid Marius Hills-regionen på månen, och detta område kan ni se på bilden till höger. Detta område har jag titta på flera gånger med ett teleskop.
Håler är i alla fall 64 meter brett och 80 meter djupt och upptäcktes förra året av Selene, som är en japansk rymdfarkost.
Efter upptäckten gjorde man fler efterforskningar kom forskarna fram till att det är en perfekt plats att använda för att bygga en månstation. 


Enligt forskarna kan hålet nämligen skydda människan från månens temperaturer genom ett tunt lager av lava som omgärdar det. 

Hålet har bildats när lava trängt upp från månen och sen stelnat vid ytan. Insidan av hålet beskrivs som en jättelik hall med stor plats för en framtida månkoloni.Forskare har tidigare hittat spår och rester efter lavahål på månen och på jorden. Men det nya månhålet är unikt eftersom det är helt intakt och på grund av det skyddande lavahöljet, uppger forskarna.

– Ett intakt lavahål kan användas som skydd mot meteoritnedslag, UV-strålar och extrema variationer i temperaturer, skriver Haruyama. När solen lyer på månen kan temperaturen stiga till över 100 grader. Under mörka perioder kan temperaturen sjunka till under minus 150 grader. // Aftonbladet.


Så vad säger ni, skulle ni vilja bo på månen? Jag skulle vilja vara astronaut och forska där, istället för att bara bo på månen. Fast att se jorden gå upp över horisonten hade inte heller varit så dumt.
På tal om månen, såg någon den partiella månförmörkelsen på nyårsafton? Här gick det att de den, eftersom att det var molnfritt för en gång skull! Förmörkelsen kallas för Blue Moon, men den blir inte blå i verkligheten.

"Blå måne (Blue Moon) har inget med förmörkelsen att göra. Det betyder bara att det är den andra av två fullmånar under en och samma månad. Att det också var en partiell förmörkelse är bara en tillfällighet."
Tack!


Kommentarer
Tobias

Hej,Blå måne (Blue Moon) har inget med förmörkelsen att göra. Det betyder bara att det är den andra av två fullmånar under en och samma månad. Att det också var en partiell förmörkelse är bara en tillfällighet.Mvh,Tobias Malm

2010-01-03 15:26:49
URL: http://www.dokum.se
Assi

Tack Tobias!

Hittade mer info på en hemsida. Konstigt att den kallas för just blue moon ;)

mvh.

Assi

2010-01-03 19:58:09
Stjärnskådaren

Positivt att man hittar flera olika möjligheter för oss att bygga en bas och kanske koloni på Månen. Det blir nog svårt att få till allt i början, men jag vet att vi klarar det om vi försöker.

2010-01-03 22:01:49
Thomas

HejGjorde ett avbrott i matlagningen och tog en bild av månförmörkelsen på nyårsafton.http://orbisol.jlkfree.com/bilder/mane091231.jpg

Assi

Fin bild Thomas!:)

ja, en dag kommer vi att klara det!

2010-01-07 00:38:44
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: