Sveriges första rymdturist

Hej alla!

Nu för tiden uppdaterar bland annat min mamma mig med dom senaste astronomi nyheterna, för skolan tar så mycket av min tid och jag hinner inte läsa några nyheter. Tydligen har den första svenska rymdresan sålts.
Denna person (namnet har inte nämts, dom vill väl hålla personen hemlig ett tag så att det inte blir så mycket hysteri kring honom) betalade 1,4 miljoner kronor för en biljett! Dock får han vänta 2 år, för år 2012 ska Virgin Galactic arrangera allting. Virgin Galactic är ett brttiskt företag som har specialiserat sig på rymdfärder.

Passagerarna (8 st.) kommer att resa 11 mil upp med raketen SpaceshipTwo, och vara viktlösa i 5 minuter. Sen ska dom tillbaka till jorden igen. Ni kanske tycker att 11 mil låter mycket, men det är det inte! Gränsen till rymden (lite dumt att säga gräns, eftersom att jordens atmosfär forsätter en bra bit ut. Men den blir tunnare samtidigt) ligger ca 450 km (45 mil) över jordens yta. Det är ungefär där man kan hitta ISS- rymdstationen. Därför åker dom egentligen inte så långt bort, men detta räcker för att kunna se jorden. Men inte som astronauterna ser den dock...

Vad säger ni, är det värt att betala 1,4 miljoner bara för att se jorden och uppleva tyngdlöshet i 5 min? Det låter frestande, och jag hade nog gjort det om jag hade haft några miljoner undangömda. Fast 5 minuter är ju lite snålt med tid. Men samtidigt får man uppleva något, som få kommer att uppleva under denna livstid. Rymdresor kommer ju att bli billigare och vanligare i framtiden, men just nu har bara dom rika råd.


Kommentarer
Fredrik

Hallå där! Jo, Du skrev något om att gränsen till rymden skulle vara 450 km .. men det är väl fel?Enligt wikipedia.org så står det så här:

"Det finns ingen klar gräns mellan jordens atmosfär och rymden eftersom atmosfärens densitet minskar gradvis ju längre man kommer från jorden. Emellertid har Fédération Aéronautique Internationale tagit fram den så kallade Karmanlinjen, som ligger på en altitud av 100 kilometer över havsytan, som en arbetsdefinition för att skilja mellan rymd- och luftfart. Denna definition används eftersom på altituder över cirka 100 kilometer, beräknade Theodore von Kármán, måste en farkost färdas snabbare än jordens omloppshastighet för att kunna få tillräcklig lyftkraft från atmosfären. I USA har man bestämt att personer som färdas på en altitud över 80 kilometer betraktas som astronauter. Vid återinträde i atmosfären brukar 120 kilometer vara den gräns då man börjar märka av luftmotståndet, detta beror dock mycket på farkostens ballistiska koefficient."Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Rymden

2010-02-19 18:33:56
Edvard

Tror jag har kommit på ditt nya smek.

assi

* Jo, det stämmer. Det finns ingen riktig gräns, och jag skrev ju det. Jordens atmosfär blir bara tunnare och tunnare ju längre ut man reser..

Men jag har läst ganska ofta att gränsen ligger runt 400 km över ytan,så därför tog jag det som ett exempel..:)*

2010-02-26 23:02:32
Stjärnskådaren

Jo hade jag bara pengarna så hade jag nog gjort det. Eller kanske väntat tills man kan bo på hotell i rymden, vilket kommer att ske relativt snart.Och den officiella gränsen är väl vid 100 km?

2010-03-07 07:16:07
assi

100-400 km tror jag. Men är inte säker faktiskt, eftersom att atmosfären sträcker sig så långt ut.

2010-03-09 23:12:00
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: