LHC och svarta hål.

Hej!
Fick en förfrågan om att skriva om CERNs partikelaccelerator, något jag faktiskt tänkte skriva om eftersom att CERN startade acceleratorn igen i tisdags. Jag har skrivit om den en gång tidigare, för ca ett år sedan tror jag. Denna gången blir det kort om den.

Partikelacceleratorn heter LHC, som är en förkortning på The Large Hadron Collider. LHC är väldigt stor ch sträcker sig över gränsen mellan Schweiz och Frankrike ,ca 100 m under marken. Fysiker som jobbar på CERN använder LHC för att studera partiklar - byggstenarna i allt som finns.
Detta gör man för att förstå Big Bang, och hur universum bildades. Man kommer även att lära sig om mörk materia och antimateria. Forskarna vill även finna en speciell partikel, den välkända higgsbosonen, som man vet existerar men som man inte har hittat än. Hittar man denna partikel, kan man svara på en fråga: varför har partiklar massa? Mer om higgsbosonen kan ni läsa på Wikipedia.

Det LHC gör är att accelera protoner till en hastighet som nästan når ljusets (99 % av ljusets hastighet) som sedan ska kollidera och "skapa ett mini Big Bang". Datan som forskarna sedan får kommer att analyseras och förhoppningsvis ge svar till många frågor.

Sen så finns det ju personer som är väldigt oroliga (och som inte kan så mycket astronomi) över att LHC ska skapa små svarta hål som sedan kan sluka jorden. Det låter väldigt häftigt, men tyvärr funkar det inte så.
Ett svart hål föds när en superjätte kollapsar och dess materia koncentreras i en punkt. Detta leder till att punkten får en stark gravitation och drar till sig materia som ligger i närheten.  Om det bildas svarta hål i LHC så kommer dessa att vara väldigt, väldigt små och avdunsta helt enkelt.  Ett svart hål kan inte skapas hur som helst. Man behöver en kropp som är mer än 3 gånger större än solen. Denna ska sedan kollapsa. Därför är dom i LHC ofarliga. Det återstår att se om forskarna lyckas hitta partikeln. Det som jag tycker är väldigt bra, är att Europa vågar satsa sina pengar på forskning som denna. Det är inte många som bryr sig om partiklar som ska svara på frågor om bland annat Big Bang, även om det är väldigt intressant. Nu vill man ju bara att astronomernas arbete uppskattas lite, och att ESA blir större. Det lär ju hända en dag, eller?


En video om LHC, dock på engelska!

Kommentarer
Alm

hejsan Assi!Astronomi kommer aldrig att uppskattas av den stora massan människor förrens de förstår var vi lever, i vilken värld vi finns i. De liv den stora massan lever, så betyder rymdforskning ingenting, de försåtr inte heller, vilket är sorgligt, när jag hör hur de flesta ställer sig till den frågan: " om det är värt att lägga pengar på rymdforskning" och de svarar om det inte berör dom så blir man ledsen, människan är väldigt duktig, men också fruktansvärd korkad! kommer alltid att för bli så för de flesta, som tur är dock så brukar inte dessa få styra vad som skall ske. utan det är de med visioner som styr tex Obama. pratat en hel del om universum med djupt troende i min närhet, de tror bombsäkert att Tellus kommer finnas föralltid pga att gud gav dem en plats att villa på & då känns det inte som människan är värd att få leva för alltid, även om vi besitter den hjärnan som krävs för det.//Rikard Alm

2010-04-22 17:55:57
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: