Min utbildning.

Hej alla!

Jag får många frågor om min utbildning. Så istället för att maila alla som fråga, så tänkte jag att det var bra med ett inlägg om utbildningen istället. Sparar mycket tid ;)

Jag går som ni vet på Luleå Tekniska Universitet. Min utbildning heter Civilingenjör i rymdteknik, och den är 5 år lång, vilket blir totalt 300 högskolep. Man studerar ungefär hälften av sin studietid i Luleå. Men sen måste man till Kiruna och bo i ca 4 terminer, vilket är 2 år. Man bor också nära Esrange, vilket är en fördel.
Det finns tre inriktningar (källa: LTU):

RYMDFARKOSTER OCH INSTRUMENTERING
Du lär dig om de speciella förhållandena i rymden, t ex strålningsmiljö, heta plasmor, gravitation, elektromagnetism och mikrometeoriter. Du planerar och konstruerar utrustning för satelliter, raketer och höghöjdsballonger och lär dig hur signaler från dessa analyseras. Elektroniken spelar en stor roll för detta arbete.

RYMDENS OCH ATMOSFÄRENS FYSIK
Du lär dig fysiken bakom fenomenen i kosmos och i jordens atmosfär, om bl a solsystemet, universums skapelse och struktur, svarta hål, supernovor, ozonhålet, växthuseffekten och föroreningar samt hur fenomen i rymden och atmosfären observeras med moderna instrument från jorden och rymden.

FLYGTEKNIK
Du läser förutom flera kurser inom rymdteknik också grundläggande och avancerade kurser i flygteknik. Du får därför en utbildning som är unik inom Sverige, men som vid utländska universitet går under namnet Aerospace engineering. Du får kunskaper inom flera ämnen som är viktiga inom flygteknik t.ex. aerodynamik, flygmotorteknik, flygplanshållfasthet, avionik och rymdflygteknik. Du kan sedan specialisera dig på beräkning och simulering av flygtekniska system.
Inom inriktningen så får du en möjlighet att läsa flygteknik delvis utomlands, vid Monash universitetet i Melbourne. Studier vid Monash kan inte garanteras eftersom det förutsätter en exakt balans i utbytet av studenter.

Jag har bara studerat vid LTU i några månader, så jag kan inte ge er en detaljerad beskrivning om utbildningen. Men en sak kan jag säga, och det är att utbildningen innehåller mycket matte. Då menar jag, MYCKET!
Gillar man inte matte, så är det nog ingen idé att studera till civilingenjör.
Böckerna är också tjocka (mellan 500-1600 sidor), och allt är på engelska. Det första året räknar man matten utan miniräknare. Så det gäller att veta vad t.ex. sin 1/2 är, cos 90 grader är osv. för att man ska klara av tentorna. Bli inte skrämda dock ;). Något jag älskar med universitet är omtentor, och det påverkar inte ditt betyg som det gör på gymnasiet. Det du får i omtentat, får du i betyg sen. Har dock inte gjort omtenta än, för jag hade min första tenta i fredags ;)

Däremot blir det ju ändringar i skolsystemet efter år 2010. För att bli antagen till min utbildning måste man ha studerat matte E också, vilket jag inte gjorde (tur att jag blev antagen då). Har även hört att man måste samla meritpoäng och ha arbetslivserfarenhet till vissa utbildningar(Läs mer här ). Har man ig i något ämne, och tentar upp ämnet senare så hamnar man automatiskt i urvalsgrupp 2. Jag själv var med i urvalsgrupp 1, och fick mitt besked före dom som hamna i grupp 2. Hamnar du i grupp 2 så har du mindre chans att bli antagen.
Antagningspoängen har höjts dramatiskt kan jag säga. Förra året låg den på runt 11.40, iår ligger den på 14.75 tror jag. LTU blir mer och mer populär verkar det som, så jag blir inte shockad om snittet ligger på runt 15 till 16 nästa år. Snitt på 15 betyder att man vg i alla ämnen. Så ni kan nog lista ut vad 16 blir ;).

Till sist kan jag säga att utbildningen är rolig, och alla är väldigt trevliga! Luleå är en liten, men bra stad. Centrum ligger ungefär 15 minuter från skolan (med buss).
Man känner sig välkommen, och jag har inte ens tänkt på att flytta tillbaka till Göteborg. Tro det eller ej, jag bor hellre här!  Skolan gör allt för att du ska få så mycket hjälp som möjligt. Under veckan kan man gå på räkne- eller fysikstugor för att få hjälp med det man inte kan. Det finns många aktiviteter utanför studierna. Jag är med i skolans kör till exempel. Det finns danskurser, karatelektioner, teatergrupper, allt möjligt!
Studiemiljön är otroligt viktig enligt mig, och den är i toppklass här i LTU. Lokalerna är fräscha och det finns MASSA tysta rum, där man kan vara ifred och plugga.

Det var nog allt jag hade att säga. Jag är mer än nöjd med skolan! Dock är det för mycket matte, men vad ska man göra liksom ;). Har ni fler frågor så är det bara att ställa dom!
// Assi. 


Bild: B-huset. Här hittar ni skolans restaurang, ett café, massa kontorer, och här brukar
räknestugorna hålla hus. Här hittar ni också skolans fina biblioteket
och sal B192, där matteföreläsningarna är ;)


Kommentarer
Ashini

Tack så mycket för informationen^^ Det kommer bli jätte kul att läsa så mycket matte framöver ^^

2009-10-25 19:55:38
Henrik

Vad roligt att höra att du trivs här i Lule... Oroa dig inte för matten, det är oftast jobbigast i början sen kommer man in i tempot...och nästa år får du ju en formelsamling för matten ;)

2009-10-25 20:07:35
Assi

*That's why I'm here ;). Lycka till!*

2009-10-25 20:08:25
Assi

* Älskar staden helt enkelt! Jo, matten är svår. Men jag kommer nog igång snart ;)*

2009-10-25 20:21:53
Richard

// en tanke från en äldre Rymdteknolog:



Det första året gör dig till teknolog; du lär dig språken (matte; logik) och du lär dig lite fysikaliska begrepp och idéer som kommer behövas senare.



Det andra året fortsätter du utveckla dig språkligt men du får många fler och roliga tillämpningar inom både fysik och elektronik att använda dig av språket du lär. Du får också dina första inriktningskurser under det andra året (Rymdens Fysik fick för mitt begynnelseår [07] vänta tills tredje året [nu], jag tror det är likadant fortfarande).



Det tredje året är du bra nog i språket för läsa lite svårare kurser inom fysik och din inriktning eller så kan du beta av andra grundkurser som behövs för examen (kom ihåg att en ingenjör också bl.a. måste kunna räkna pengar). Jag rekommenderar starkt att läsa inriktningskursen: Astrophysics & Cosmology även om du inte väljer Rymdens Fysik som inriktning.



{slut på erfarenhet - början av konversations- och diskussionserhållen kunskap}



I Kiruna börjar de avancerade kurserna inom fysik och din valda inriktning. Arbetsmetoderna är projektorienterade och väldigt många föreläsare är inbjudna från avlägsna platser för att hålla i delar av kurserna. Kiruna blir därför den del av din utbildning som erbjuder högst kvalité på både kurser och föreläsare, då de inbjudna föreläsarna är Väldigt bra på sitt område men om de visar sig mindre 'intresserade' av att föreläsa, så inte blir inbjudna igen.



Du stannar i Kiruna 2 år som Fysik- eller Instrumenteringsrymdteknolog. Du stannar i Kiruna 1 år som Flygteknik-rymdteknolog.



Själv ser jag fram emot Kiruna efter jul och hoppas kunna vara med på ett EXUS-projekt när det startat ^_^ (ouppdaterat exempel: http://www.ltu.se/irv/d14042/1.30032).



\\ sluttänkt



Ha det bra.



ps. snälla bortse från alla felskrivningar jag gör ds.

2009-10-26 00:12:38
Assi

* TACK Rickard!

Ingen bryr sig om feltavning här nä ;).

Om man får fråga: Vad jobbar du med just nu?

*

2009-10-26 10:58:22
Richard

Självklart kan du fråga men jag är som jag skrev fortfarande student så det är inte för spännande saker.



Jag har precis avslutat en av grundkurserna (Kemiska principer), en kurs jag läst extra för skojs kull (Satellitnavigering [en kurs i GPS]) och jag håller på att avsluta Astrophysics & Cosmology. Det enda jag har kvar av den sista kursen är ett litet projekt där jag försöker modellera vart det går att leva.

2009-10-26 16:35:58
Assi

*Sorry Richard. Det var jag som läste lite för snabbt och missade det:P

Najs najs, snart är du klar med utbildningen. Lycka till!

2009-10-27 12:06:07
Elisabeth

Hej Assi!



Vet du vad för jobb man brukar få efter den utbildningen?

Lite nyfiken må jag säga^^



Mvh Elisabeth

2009-10-28 10:35:20
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: