Galaxer

Hej alla!
Äntligen funkar bloggen! Har inte att gått att logga in hela dagen nu.

Robert Cumming uppdaterar mig då och då med nyheter (TACK). Den här gången har handlar det om ESO:s senaste bilder på granngalaxer. Bilderna går att se Här


Bilden till höger är min favorit galax, Centaurus A. VACKER!  (källa:ESO)

Idag visar ESO upp en fantastisk ny bild av en av våra närmaste galaktiska grannar, Barnards galax, även kallad NGC 6822. Galaxen innehåller både områden där nya stjärnor bildas och märkliga nebulosor, som till exempel bubblan som syns tydligt i ovan till vänster i denna imponerande stjärnlandskap. Astronomer klassificerar NGC 6822 som en oregelbunden dvärggalax på grund av dess udda form och en med galaktiska mått mätt relativt blygsam storlek. Sådana galaxer må vara missanpassade men hjälper ändå forskare att förstå hur galaxer växelverkar, utvecklas och ibland kannibaliserar på varandra för att lämna kvar lysande, stjärnspäckade rester. /Robert C.

För övrigt är Robert kontaktperson för ESO:s utåtrikad verksamhet i Sverige, vilket jag inte viste. Grymt!


Något jag verkligen vill göra är att observera stjärnhimlen! Det var verkligen länge sedan! Men för er som har teleskop, så finns det mycket att se (självklart, universum är full av häftiga grejer!).

Nu befinner sig Jupiter väldigt nära horisonten, och den ligger i söder. Över Jupiter hittar ni ett starkt lysande objekt, som inte är någon planet. Det är Vega, än av dom ljusstarkaste stjärnona på himlen.
Istället är det dags för planeten Mars att ta över, planeten där bland annat Phoenix Mars Lander har besökt.
Den här veckan är den ganska nära månen, vid 23,15 är den strax över horisonten.


Något som vi också kommer att se oftare om kvällarna är stjärnbilden Orion! Äntligen, för nu kan man äntligen se Orionnebulosan! Stjärnbilden är synlig strax över 00:20, men längre fram så kommer vi självklart att se den tidigare!

Sen så finns det många galaxer och nebulosor som går att se, men självklart är dessa för ljussvaga. Därför behövs ett lite större teleskop för att kunna skilja på några konturer över huvud taget. Vill ni se något speciellt och undrar vart det ligger så är det bara att maila mig!

Sen avslutar jag med Hubbles senaste bild. Bilden visar två spiralgalaxer som har kolliderat med varandra. Som ni vet så kommer Andromedagalaxen och Vintergatan att kollidera en dag. Kanske slutar det så här?
God natt alla! // Assi, som har sjungt inför LTU idag med kören Aurora ;)


Kommentarer
Robert Cumming med ESO-mössan på

Tack för propsen :-)

ESO har numera en massa grejer på svenska som man kan kolla på adressen

http://www.eso.org/se

Inklusive den dära galaxen som jag skrivit om (mja översatt egentligen) som du citerar däruppe.

2009-10-14 13:43:29
URL: http://www.eso.org/se
Malin

Vad händer när de kolliderar? :O

2009-10-14 19:33:57
URL: http://maliboo.webblogg.se/
Assi

*Det händer faktiskt inget speciellt när galaxer kolliderar :)

Dom blir till en stor galax helt enkelt. Vi kommer nog inte att leva vid den tiden(enligt mig) för det är miljoner år kvar tills det händer.ingen fara Robert :)

2009-10-15 21:53:34
maria

hur många människor åker med när man åker till rymden? finns det någon bra sida där man kan få veta mer om hur många människor som behövs? tror du att det är möjligt att åka till andromedagalaxen? tack för en bra blogg :)

2009-10-21 13:44:01
Assi

*Hej Maria!

När man besöker ISS så brukar det vara ett team på runt 6 personer. Ibland kan det vara 3 stycken. När man reste till månen var man 3 pers. Längre ut har ingen rest.

Jag kan faktiskt inte hitta någon bra hemsida, för det varierar. besök NASAs hemsida och läs mer om astronauter.

I framtiden tror jag att man kommer att resa ut till Andromedaglaxen. Men den ligger flera miljoner ljusår bort, vilket betyder att vi i dagsläger inte har någon chans att resa dit.

men om vi lyckas resa i maskhål i framtiden, eller kröka rumstiden så går det säkert.

Ha det så bra :)*2009-10-23 15:48:06
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: