Svarar på en fråga #3.

God morgon alla!
Tänkte börja dagen med att svara på en fråga.


Jag undrar lite om solsystemet.
Jag har läst om vårat solsystem och fattat att det är antingen 8 planeter i solsystemet (om man inte räknar med dvärgplaneterna) och att jag tidigare läst att MED dvärgplaneterna var det 11 planeter i solsystemet. (dvs; från Merkurius till Neptunus + Pluto, Eris och Ceres) men sedan såg jag en bild som angav Haumea och Makemake som dvärgplaneter. Klassas dessa som dvärgplaneter idag eller som asteorider? Eftersom att Eris och Ceres klassas som dvärgplaneter numera (visst gör dom det?).


Ja det stämmer, det är 8 planeter i solsystemet. Dock vill många att man räknar Pluto som planet igen, jag är en av dem;). Men Ceres, Eris, Pluto osv. Alla dessa är dvärgplaneter eller Plutioder. Så dom är i en egen kategori.
När det gäller Haumea, så vitt jag vet så är det en dvärgplanet som befnner sig i Kuiper bältet. Den är mindre än Pluto. Detta gäller även Makemake. Makemake är också en dvärgplanet. Fast den är större än Haumea, den tredje största dvärgplaneten i solsystemet. Om du vill läsa mer om vad som krävs för att en planet ska klassas som dvärplanet tycker jag att du ska besöka Här sidan.


Några dvärgplaneter. Tycker att Haumea är cool, med sin ovanliga form.
Fast egentligen tror man att den ser ut så.

Kommentarer
Anonym

Pluto är fortfarande en planet.

Länge ska Pluuuuuuuto leva med oss som eeeeeeeeeeeen planet!

Nu ska man facebooka en pluto ska bli planet!

//Samoht

2009-11-30 04:53:13
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: