Ny, farlig asteroid upptäckt!

Good morning alla!

Humöret är på topp idag, vet inte riktigt varför. Idag ska jag till Universeum och vara med på en guidad tur. Ska bli hur kul som helst. Klockan 19-22 för alla Gbg:are som är intresserade!

Step into the world of Astronomy in this mobile, interactive, discovery exhibition. The Discovery Truck is featuring the Herschel launch mission. The laboratory space is packed full with hands-on experiments which allow visitors to explore the infrared Universe. Have fun! The truck is operated by the University of Groningen, Netherlands. In cooperation with ESA, European Space Agency.


Jag vet inte om ni har läst dom senaste nyheterna, en konstig asteroid har upptäckts. Vad som är ännu konstigare är att Unvierse today skrev om det igår. Man kunde läsa om detta för ett par dagar sen. Aja, som sagt. En konstig asteroid.

Den är 2-3 km bred, och kallas för 2009 HC82 . Detta är ett Near Earth Object, dvs. ett objekt som kan komma nära jorden. Den är konstig pga. sin bana. Banan är runt solen, men den är baklänges (om man jämför med andra asteroider runt solen).  Den är väldigt nära jorden också, runt 3.5 miljoner km ifrån oss. Vilket betyder att denna kan vara en fara för oss i framtiden. Det tar den 3,39 år att ta ett varv kring solen!
Den här är en retrograd asteroid, dvs. den har en retrograd bana. Alla som har en vinkel som ligger runt 90 grader mot banplanet anses unika. Denna lutar 155 grader!

It is of similar dimensions to the asteroid that is attributed to wiping out the dinosaurs / Universe today.

Men ni ska inte bli rädda. Man tror att den är enfarlig asteroid, men dom kan inte så mycket om den eftersom att den upptäcktes för 5 dagar sedan! Vad ni ska vara oroliga över är om Apohpis kommer att slå jorden en dag eller inte. Men det här är inte Aftonbladet (dom har en tendens över att överdriva oerhört mycket) och mitt jobb är inte att skrämma er. Tänk bara på att det finns många objekt som denna som inte är upptäckta än. Och vi ska tacka gud att vi har Jupiter och Saturnus i solsystemet. Viste ni att dom fungerar som "dammsugare" och drar till sig allt som annars skulle kunna döda mänsligheten. Så tack till dem ;)

Hittade en cool video också om asteroider, ganska ny är den (1 månad gammal typ).  Ha en bra dag alla. Idag ska jag plugga teori som bara den! Får se om jag uppdaterar mer idag.

Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: