Svarta hål, ett mysterium.

Jag tycker att svarta hål är väldigt konstiga! jag menar, en punkt utan dimensioner med jättestark gravitation.
Som jag sa igår, så finns det otroligt mycket information i det senaste Illustrerad vetenskap numret.
Vi börjar med två punkter, sen fortsätter vi imorgon och på torsdag ska vi alla vara svarta hål experter, som Stephen Hawking ;).

Svart hål- ett hål i själva rumtiden.
Man ska tänka sig att rymden, eller rummet, som en yta. Det svarta hålet deformerar rumtiden, som dras ut i en oändligt djup brunn. Objekt som sugs ned i denna tygndbrunn dras ut på ett motsvarnde sätt. /Illvet.

Då stöter vi på det första problemet, någon som jag har väldigt svårt för att begripa. Hur kan det finnas hål i ingenting? Betyder det då att rymden har "väggar", något som avgränsar universum. Vad finns då bakom universum? Einstein, din smarta rackare!

Och sen att rumtiden dras med runt.
Rumtid är en sammanslagning av rummet och tiden till en enhet, där tiden bildar en extra fjärde dimension ihop med rummets tre vanliga dimensioner längd, bredd och höjd. En punkt i den fyrdimensionella rumtiden kallas en händelse./ Wikipedia.

Det finns alltså fler än tre dimensioner. Jag har läst att det t.om. finns 5 stycken! Jättesvårt att begripa. Singulariteten är då punkten, där gravitationen är som starkast.
Några begrepp;  
Egosfär: Om ett svart hål roterar kommer rumtiden närmast utanför händelsehorisonten att släpas med i rotationen, ett objekt som passerar tätt inpå händelsehorisonten ökar alltså sin hastighet på bekostnad av det svarta hålets rotationshastighet. Området närmast utanför händelsehorisonten som dras med i rotationen kallas ergosfär.

Händelsehorisont: Händelsehorisonten kallas den gräns innanför inget, inte ens ljus, kan komma ut

Singularitet: Detta är en punk, s.k. "matematisk punkt". Det är en punkt utan storlek helt enkelt! 
Denna punkt är alltså inte 1 mm stor, inte 1/1000 mm, den är verkligen 0 mm. Ett svart är alltså kanske tio gånger så tungt som vår sol och samtidigt så litet att det inte tar upp någon plats alls. Tyvärr kan vi aldrig se denna singularitet, den är ju dold bakom händelsehorisonten som inte släpper ut något som kan ge oss någon information. Vist är det lite märkligt?


Kommentarer
Christian Vestergaard

Här kommer en 15 år gammal rockvideo med en "absurd" sångtext om hur solen omvandlas till ett svart hål och slukar upp stadens invånare. (Videon måste alla se!) Låtskrivaren heter Chris B. Cornell och var med i "Grunge"-bandet Soundgarden från Seattle, USA.

Gå bara in på Youtube och skriv in orden Black Hole Sun i sökfältet.Mvh Christian Vestergaard

2009-03-30 17:19:39
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: