Når sitt slut.

Nu har våran lilla sond nått bow shocken och snart det interstellära mediet. ESA teamet , och resten av Europa tittar spänt på sina tv rutor. Vad kommer att hända? Några av teamet tittar på skärmarna i kontroll rummet.
På tv:n kan man se en forskare tala om the bow shock och sedan om det interstellära mediet. Han visar även en bild.


Nu är sonden nära samma gräns som Voyager 1 och 2 passerade för ett par år sedan. För er som inte vet vad det är så ska jag nu förklara.
Chocker är vanligt förekommande i rymden och därmed ett forskningsområde inom rymdfysik och astrofysik. Bilden till höger visar vad som händer när solvinden, ett ständigt plasmaflöde från solen, möter det interstellära mediet, alltså plasmat mellan stjärnorna. Den inre bubblan, blåtonad i denna bild, har solen i sin mitt och innesluter hela planetsystemet. I denna blåser solvinden nästan rakt utåt från solen med supersonisk (snabbare än ljudhastigheten i solvindsplasmat). Samtidigt rör sig vår sol jämfört med det omgivande interstellära mediet, och också denna hastighet är supersonisk och super-Alfvénisk. Följden blir en yttre bogchock (eng. bow shock), där det interstellära mediet saktas in, och en inre chock (eng. termination shock) där solvinden saktas ned. Vid heliopausen (eng. heliopause, en gräns som inte är en chockvåg) blandas de båda flödena
.

Men vad är "det interstellära mediet", frågar en journalist?

Jag kan väldigt kort säga att det Interstellära mediet är den materia, främst i form av gas, plasma och rymdstoft, som finns mellan stjärnorna i universum, ofta förkortat ISM.

För er som undrar så passerade sonden det interstellära mediet utan några som helst komplikationer. Sonden nådde aldrig Alfa Centauri. Något hände med kärnreaktorn, och sonden exploderade. Teamet håller på att undersöka händelsen.

Kommentarer
christofer

Som jag skrev förut: En mycket både intressant och spännande historia! :-)

Tack!

2009-01-30 20:52:36
URL: http://www.gakforumet.tk
Assi

Tack :D

2009-01-30 21:53:45
Henrik

Näää... Dog den? Vem ska nu rädda jorden? Kanske Kenny Starfighter.

2009-01-31 16:00:51
URL: http://henkeliduu.blogg.se/
Assi

ja det gjorde den. Du kanske kan rädda jorden :P Även om min historia inte handlar om att rädda någon jord ahhah

2009-01-31 19:53:12
Lukas

hmm.. intresting. Fattar inte så mycket av detta men tyckte det var ett mycket intresant ämne. forskar om stjärnor och stötte på denna meningen "Stjärnorna bildas ur nebulosor när de störs av tryckvågor i det interstellära mediet." tycks fortfarande inte riktigt förstå vad som menas med intersellära mediet.(hittade hit via goole säkning) ;)

2009-04-28 23:56:46
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: