Mot bågshocken

Oj vad tiden flyger iväg. Sonden är nu nära Heliosfären och Heliopausen. Vad betyder dessa begrepp egentligen? I dagens tidning läser en team medlem att det är:

Nu har ESA's sond nått Heliopausen, och så långt har ingen annan europeisk sond nått tidigare.


Solvinden möter det interstellära mediet, alltså rymdplasmat mellan stjärnorna, vid en gräns som kallas heliopausen. Plasma är enligt forskarna något som är hetare än gas, ett laddat gas. nnanför och utanför heliopausen bildas chockfronter när solvinden och det interstellära mediet möts. mrådet innanför heliopausen, alltså hela det område i vilket solvinden flödar ostört och supersoniskt, kallas heliosfären. Forskarna vet att vårt planetsystem befinner sig inne i heliosfären. Voyager 1 korsade den inre chocken 2003, och 4 år efter korsade Voyager 2 också denna gräns.
Sonderna når förhoppningsvis heliopausen före slutet på sin livstid någon gång på 2020-talet. Läser man om detta på wikipedia så står det: Heliosfären och dess avslutande chockfronter är en sorts tredimensionell motsvarighet till den tvådimensionella chockvåg man enkelt kan iaktta i köksvasken: se chockvåg. Den detaljerade fysiken är dock annorlunda, eftersom rymdplasmat till skillnad från vattnet är kollisionsfritt.
Vi vet redan nu att ESA's sond kommer att åka mycket längre.

Hmm, låter helt rätt. Men eftersom att forskaren är en astronom så vet han att journalisten har missat lite viktiga saker. Men texten är inte för rymdfysiker, utan för dom som inte kan och vill lära sig.
Nu gäller det att hålla tummarna, och hoppas på det bästa. Snart når vi the bow chock. Sen är det raka vägen till Alfa Centauri.

(Kom ihåg att detta är bara påhitt. Det som är i fetstil är däremot rätt ;))


Kommentarer
christofer

Vilken härlig resa!

Vi ser fram emot den spännande fortsättningen! :-)

2009-01-29 20:38:28
URL: http://www.gakforumet.tk
Assi

* ahahaa, ja härlig är den :). Tyckte att det var tråkigt att bara skriva fakta. Varför inte skrica en liten berättelse :P. En dålig sådan ;).

2009-01-29 22:28:42
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: