Dricka "månvatten"

Hej hej!

Vatten är något väldigt speciellt, och något som är livsnödvändigt. Hittar man vatten på en annan planet så kan man också hitta liv. Det jag tycker är väldigt märkligt, är att gamla månprover som Apolloexpeditionen 1971 tog med sig innehåller vatten! Helt otroligt. Jag har hört talas om detta tidigare, vatten på månen.

Man kan läsa om detta i Illustrerad Vetenskaps senaste nummer.
Månen är kanske inte så torr som man hittills trott. Det visar studier av några små, gröna glaskulor, som astronauter på Apollo 15-expeditionen tog med sig hem 1971. Kulorna består av magma från ett tre miljarder år gammalt vulkanutbrott. Forskare vid Browns University har analyserat dem med en särskild form av masspektrometri och påvisat att kulorna innehåller vatten i en koncentration av 50ppm, det vill säga miljondelar, det vill säga miljondelar. Det är lite jämfört med jordens mantel, som har en genomsnittlig vattennivå på 500-1000 ppm. Kalkyler tyder dock att månens mantel kan innehålla 260-700 ppm vatten. Det ger hopp om att på månen hitta is, som bildats av avdunstat vatten.

Vist är det endå häftigt att det finns vatten där? I framtiden kommer man att bygga en månbas. Kanske blir det möjligt att leva på vattnet där? Nej, kanske inte leva på vattnet. Men att dricka vattnet är inte fullt omöjligt. Jag menar, man har en toalett på ISS som filtrerar Urin till rent vatten. Samma sak kan man göra med månens.

Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: