teleportering

Aftonbaldet.

I sjuttiotalsserien "Star Trek" teleporteras mr Spock och kapten Kirk hit och dit. Nu har amerikanska forskare lyckats göra samma sak - med atomers egenskaper. Forskarna har överfört kvantpartiklarnas egenskaper från en atom till en annan, en meter bort, utan att atomerna haft fysisk kontakt.
- Om man tänker sej att atomer, i stället för att ha spinn och så vidare, har känslor, att de kan vara glada eller ledsna. Då är det alltså det här att vara glada eller ledsna, själva egenskaperna, som man överför från en atom till en annan, säger Gunnar Björk, professor i fotonik med mikrovågsteknik vid KTH, till P1:s vetenskapsradion. Den banbrytande forskningen presenteras i senaste numret av vetenskapstidningen Science. Forskarna hoppas att teleporteringen ska kunna användas i kvantdatorer, som med hjälp av den nya tekniken skulle bli supersnabba.

Vad tror ni om att teleportera människor? Okay, detta är på kvantnivå. Men tänk om man hade kunnat teleportera människor. Eller att teleportera en sond till en annan planet. Det hade sparat mycket tid, och pengar. Dock är det fykalisk omöjligt att göra något sånt här. Men forskarna gör framsteg varje dag.

Kommentarer
Frida Stenebo

Hehe, jag tror inte att det kommer att bli möjligt faktiskt. Åtminstone inte utan märkbara "biverkningar", inte på 2000-talet åtminstone!

Men...TV-serien "Fringe" på femman sätter igång Sci-fi - tankarna! Säsongen har inte börjat än, men snart förhoppningsvis så poppar det upp i rutan igen!

2009-02-01 20:01:46
URL: http://fridafredag.wordpress.com
Assi

håller med dig faktiskt. Fast samtidigt vet man aldrig vad forskarna kan hitta på.

Dom odlar t.ex. organ nu. Det trodde man aldrig för ett par år sedan :)

2009-02-01 20:11:35
Stjärnskådaren

Det är inte samma typ av "teleportation" men angående att teleportera stora objekt som människor t ex, så undrar jag om det kommer att gå. Det beror på vad man menar med teleportation, vanligtvis är det ögonblicklig förflyttning från en plats till en annan, alltså utan tidsfördröjning. Vad jag däremot är övertygad om är att vi en dag kommer att ha mer exotiska metoder för att förflytta oss och föremål än vi nu har. Frågan är bara vad för slags metoder det skulle röra sig om.

2009-02-01 20:36:35
Assi

Jag vet inte, är lite tveksam. Jag kan tänka mig att man kommer att kunna teleportera människor i framtiden.

Något jag tycker är väldigt konstigt är maskhål i rymden. Det kan man väl kalla exotisk metod :)?

2009-02-01 20:41:43
Lina

Det är praktiskt taget omöjligt att "teleportera" en människa eller något större objekt mha "entanglement" som det heter, eftersom partiklarna måste vara isolerade från omgivningen för att det ska funka. Därför går det teleportera små saker, som enstaka atomer, men någonting större är mycket svårare att isolera.Dessutom, om man lyckas beskriva en hel människas alla atomer mha entanglement, så måste all den informationen transporteras. För att kunna skicka så mycket information under en rimlig tidsperiod behövs sjuka mängder energi, så mycket energi som det finns i en liten galax!!!

2009-02-01 20:46:01
URL: http://leajonsson.blogg.se/
Assi

* tack för all fakta :) Intressant! Jag tror iallafall att man kommer att kunna teleportera en liten robot eller liknande.

2009-02-01 20:49:19
Lina

Åh, Maskhål, det är också väldigt spännande! :) Det kan man verkligen kalla exotisk metod, eftersom maskhål skulle stängas igen ögonblickligen såvida det inte visar sig finnas "exotisk materia" med någon slags repellerande gravitation som kan hålla dem öppna!

2009-02-01 21:09:10
URL: http://leajonsson.blogg.se/
Assi

Tycker jag också. Så spännande så att man nästan inte begriper det ;)

2009-02-01 21:23:04
Alm

Fysikaliskt*, teleportera. hmm har svårt tänka mig detta faktiskt, men va faan, vem trodde att människan skulle kunna göra saker som den gör idag för 5000 år sedan? eller ahh räcker la med 150 år ^^ för 150 år sedan var det ju slutet av stenåldern nästan juh. skulle man visa människor som levde för 150 år sedan en SmartPhone/dator etc etc så skulle de tro att man trollade. så vad gör alla människor om 1500 år? vetifasen! men kul att ha sett en flash därifrån hade varit roligt! Biokemisk dräkt kanske? kanske inte. troligast tycker dom iaf att vi var stenålders människor....

2009-02-02 17:50:08
christofer

Jag säger bara: "The Fly" (Flugan),1986, med Jeff Goldblum...! :-)

2009-02-02 20:55:02
URL: http://www,gakforumet.tk
Assi

haha vist är det så Alm! Tänk att rymdindustrin började för typ 60 år sedan. Se vad vi gör se, skickar sonder till planeter.

2009-02-02 22:36:01
Anonym

Hej Assi. Hur kan man kontakta dig privat, dvs. via email eller telefon?Mvh

2009-10-04 23:28:41
Intressant

Om du antar att teleportering fungerar så antar du också att människan inte har en separat själ utan är enbart en materiell varelse. Så problemet är inte i framtiden den fysiska teleporteringen tror jag - utan det faktum att medvetandet ska följa efter.Anta att en person teleporteras till en planetyta, vad är det som händer? Jo, man sätter samman personens atomer från atomerna från planetytan. Man fraktar inte ner atomerna. Enligt detta så spelar det ingen roll varifrån atomerna kommer ifrån sålänge dom kan formas till denna person.

I detta blir det då möjligt att klona också? För om teleportering som enligt Star Trek (60-talsserie) är möjlig så är det möjligt också att reproducera människor.Såtillvida människans själ anses vara materiell. I det att själen är något unikt som inte går att återskapa så tror jag att teleportering inte går fysiskt. Men däremot mentalt, som vid parapsykologiska fenomen och så vidare.

2012-04-16 05:06:06
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: