Mars på 39 dagar

Hej alla!
Det blir inga riktiga uppdatering, det vet jag;). Men min dator är på lagning, och jag använder Dileks just nu. Tänkte bara skriva en liten uppdatering.  Just nu sitter jag med massa Illustrerad vetenskap tidningar, och hittade en intressant artikel. Varför inte publicera den här liksom.

Mars på 39 dagar.
En ny, kraftig jonmotor skall om några år testas på ISS.

Varför lägga ett halvår på att resa till Mars, när man kan nå dit på 36 dagar?
I samarbete med NASA föreslår företaget Ad Astra Rocket Company en ny form av rymdfart baserrad på en kraftig jonmotor. Traditionella rymdfarkoster använder större delen av sitt bränsle för att nå från jorden ut i rymden, varefter de måste spara och färdas genom rymden i ett sansat tempo.
Jonmotorn fungerar tvärtom. De kan inte accelerera med samma kraft och kan därför inte lyfta raketer ur atmosfären. När farkosten väl skickats upp, kan resan genom rymden dock ske med extrem hastighet. Den nya jonmotorn kallas VASIMIR (Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket) och fungerar i princip i tre steg. Först värms lätta gaser, till exempel väte, upp tills elektronerna sliter sig loss, och det bildas ett plasma.
Därefter värms jonerna i plasmat upp till en miljon grader, och till sist skjuter ett magnetfält plasmat bakåt, så att farkosten drivs framåt.
Bränslet till jonmotorn kan vara gaser, till exempel helium, som finns i sgtora mängder i rymden. Därutöver behövs det en energikälla för att driva motorn. Det kan vara en kombination av solpaneler och kärnkraft. De första testerna inleds 2012 eller 2013 på ISS. //Illvet.

Häftigt eller vad säger ni? En resa till Mars på 39 dagar, istället för runt 100 dagar. Hoppas att vi får se dessa raketer snart!


Ha det så bra alla och God jul!

Kommentarer
Johannes

"Häftigt eller vad säger ni? En resa till Mars på 39 dagar, istället för runt 100 dagar. "Tar det inte närmare 180 dagar? :-)

2009-12-23 21:21:06
zambrott

jonmotor, jag hörde om en ny på discoverychannel, som når mars på omkring 10 dagar med en hastighet på 300 km /s. mars ligger ju i värsta fall; 375 miljoner km bort, det betyder att din jonmotor som går dit på 39 dagar

färdas i en hastighet av ca 110 km/s?

2010-02-23 12:14:25
URL: http://www.youtube.com/user/MrZambrott
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: