Svar på frågor.

Hej alla!
Tänkte bara svara på frågor, nu när jag har Dileks dator här. Min är fortfarande på lagning.

"Solförmörkelse bilden som APOD publicerade." Hur kan det vara en solförmörkelse? :O
Om det var månen (Vad skulle det annars vara?) så borde den väl täcka precis hela solen? Den är avsevärt mindre här ju... hmm fattar inte! :)


Du har helt rätt! Jag tyckte också att bilden såg konstig ut. Jag tror att det beror på jordens bana, att den inte är helt rund utan mer oval. Samma sak gäller månen och dess bana. Den är inte helt cirkelrund den heller. Därför är månen nära oss, dvs. i perigeum under vissa perioder. Och långt ifrån oss under andra. Samma sak är det med solen när den är i perihelium, då jorden är som närmast solen i sin bana.
Så jag tror att bilden är konstig på grund av att solen är i perihelium och månen är lite längre bort. Fast jag kan ju ha fel också. Sen togs bilden av en person som var nära ekvatorn, så platsen kan också ha en betydelse (inte säker).


hej assi... någon skrev ett inlägg att det mayafolket menade med slutet på deras kalender är att vi kommer vakna upp, börja tänka, utvecklas och blabla... fattar inte varför människor måste ta kalenderns slut som något negativt? kanske något BRA händer år 2012? hur vet vi det?

Vad som händer år 2012 kan vi ju inte veta. Jag förstår inte varför vi människor just då kommer att tänka och bete oss annorlunda. Kanske vi gör det bara för att Mayaindianernas kalender tar slut då, och det bara för att vi vet att den tar slut. Jag läste i tidningen Allt om Vetenskap, där en person frågar om just kalendern. så här skrev dom:

Världen går inte under den 21 december 2012.
Stenstoden upptäcktes i samband med ett motorvägsbygge i Mexiko på 1960-talet och väckte entusiasm och intresse bland akreologer. En mayainskription på den pekade nämligen ut år 2012 som en tidpunkt för storslagna händelser och härifrån tog ryktet fart. Ett rykte, som ännu i denna tid går som en löpeld över hela världen och gör gällande att mayakulturen, som hade sin höjdpunkt mellan år 300 och 900, pekade ut den 21 december 2012 som dagen då jorden går under.
Men så är inte fallet- i varje fall enligt arkeologerna och mayaindianerna själva. Mayakalendern är lång och tar sin början 3114 f.Kr. Tidens lopp delas in i perioder om 394 år, vilket kallas för baktuner. Tretton var ett heligt tal för mayaindianerna och den trettonde baktunen slutar just den 21 december 2012. Men ingenting sägs om att världen ska gå under denna dag- och det finns andra mayainskriptioner på andra platser som talar om händelser ännu längre fram i tiden och en som nämner året 4772. (källa: Allt om vetenskap)

Som ni ser, 2012 är inget att oroa sig över. Om 2 år får vi se att det inte kommer att hända något ;). Händer det något så beror det inte på kalendern.

"Häftigt eller vad säger ni? En resa till Mars på 39 dagar, istället för runt 100 dagar. " Tar det inte närmare 180 dagar? :-) "Häftigt eller vad säger ni? En resa till Mars på 39 dagar, istället för runt 100 dagar. " Tar det inte närmare 180 dagar? :-)

Jag vet inte riktigt hur långt tid det tar. Har frågat många och får aldrig riktigt ett bra svar. Men inte för länge sedan var projektet Mars 300 igång, där astronauter låstes in i en byggnad och levde där i 105 dagar. Detta för att se hur människan påverkas under långa resor och i en isolerad omgivning. 105 dagar, alltså borde det ta så långt tid att resa till Mars?

Mitt sista inlägg för år 2009 blir just detta. Gott nytt år på er alla!


Kommentarer
Hans Bengtsson

Hej!Förmörkelsebilden togs den 4 januari 1992, under en ringformig solförmörkelse. Att vissa solförmörkelser blir ringformiga beror på att månen i sin bana just då ligger relativt långt bort från jorden och därför inte förmår täcka hela solskivan. Nästa ringformiga solförmörkelse inträffar redan den 15 januari 2010, den är dock inte synlig från Sverige:eclipseofJanuary15%2C_2010" rel="nofollow">http://en.wikipedia.org/wiki/SolareclipseofJanuary15,_2010

2010-01-01 13:57:03
Assi

Tackar! Precis det jag letade efter, ringformig solförmörkelse.

2010-01-03 13:13:08
Anonym

Hej Assi älskar din blogg. SKulle vilja veta mer om ditt liv, föräldrar syskon mm

2010-01-31 19:50:06
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: