Apophis, domedagsasteroiden?

Hejsan alla!
Jag är tillbaka igen, kan man säga. Har fortfarande mycket att räkna och mycket att göra. Men snart är det äntligen över och då åker jag till Göteborg igen ♥

Jag läste lite snabbt igenom era kommentarer och såg en och annan kommentar om Apophis. Jag råkade kanske skrämma upp några när jag skrev att det är kört för oss om asteroidens bana ändras på grund av jordens gravitation då den är nära oss år 2036. Apophis är ett ganska hett ämne och därför tänkte jag skriva om NEO(=near earth objects, objekt nära jorden) och Apophis. Jag skrev nämligen en uppsats om just detta för några veckor sedan. Och som jag har sagt tidigare, jag vill inte skrämma upp någon. Allt jag skriver om är fakta. Vi vet inte så mycket om Apophis, så det går egentligen inte att förutspå något. Men en sak är säkert, den kallas för domedagsasteroiden.

"If the asteroid does collide with the planet, it will create a ball of iron and iridium 320m wide and weighing 200-billion tones, which will crash into the Atlantic Ocean. The shock waves from that would cause huge tsunami waves, destroying both coastlines and inland areas, while creating a thick cloud of dust that would darken the skies indefinitely."- NASA om Apophis.

Ja, vist blir man lite rädd? Hittade det här citatet när jag sökte efter information om Apophis.

Vad är Near Earth Objects (= nära jorden objekt)?
Near earth obejcts, NEO, är kometer och asteroider som har knuffats (gravitationellt) av en planet eller annan himlakropp. Denna knuff resulterar till att kometen eller asteroiden får en bana kring jorden och grannplaneterna. Jupiter som är solsystemets största planet, samlar ihop dem flesta asteroiderna. Detta tack vare dess starka gravitation. Utan Jupiter och gasjättarna hade vi nog träffats väldigt ofta av asteroider eller kometer.De flesta kometerna bildades långt utanför solsystemet, där det är kallt. Därför består dem för det mesta av is (och grus), som smälter och bildar två svansar efter kometen när den närmar sig solen. Svansen som pekar bort från solen kallas för jonsvansen, och den består av gas. Den andra svansen som består av damm blir kvar efter kometen i omloppsbanan. Kometerna kommer periodvist, som t.ex. Halleys komet som har en omloppstid på 76 år. Det betyder att vi ser den vart 76:e år, och den kommer att synas igen år 2061. NASA menar att gasjättarna Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus bildades av flera miljoner kometer. De som blev över är de vi ser idag och de har funnits i miljontals år. Gasen som dem består utav slängdes från solen då planeterna var unga.

NASA hittar ständigt nya objekt, vissa farliga för oss i jorden och vissa som har för stort avstånd för att kunna påverka oss över huvud taget. På http://neo.jpl.nasa.gov/ca/ kan man se en tabell med nya objekt som har hittats. Där finns data om avstånd, ungefärliga diameter och hastighet.
Denna asteroid upptäcktes år 2004, av Roy A. Tucker, David J. Tholen, och Fabrizio Bernardi. Den orskarna är säkra på är att den någon gång i framtiden kommer att träffa något i rymden. Om det är jor
 
den eller edöptes efter egyptiernas dödsgud och när astronomerna hittade den sa man att Apophis är en domedags asteroid. Likt många andra objekt i rymden har den ett andra namn, 99942 Apophis (2004 MN4). Apophis är med i en grupp som heter Atengruppen. Alla objekt i Atengruppen (Aten group) har en omloppsbana inuti jordens. När den upptäcktes sade man att den i framtiden kommer att ha 2,7 % chans att träffa jorden. Med andra ord behöver man inte vara orolig över att den ska träffa oss. Men det är dess storlek på 270 meter och massa på 2×10^10 kg som oroar forskarna. Den följer en bana som gör att den passerar jorden väldigt nära vart 1500:e år. Nästa gång den kommer i jordens närhet blir fredagen den 13 april 2029 och avståndet kommer då att vara cirka 30 000 km över jordens yta, vilket bara är en tiondel av avståndet mellan jorden och dess satellit månen.

En sådan här nära passage gör att man kan se asteroiden med blotta ögat, även i dagsljus. Detta oroar inte forskarna så mycket, eftersom att den inte kommer att träffa oss då. Det som däremot oroar astronomerna och alla som är involverade i forskningen kring asteroiden är dess nästa passage, som sker år 2036. Den kommer inte att vara så nära jorden år 2036, hela 48,8 miljoner km från oss har man räknat ut. När den korsar jordens bana år 2029 kan den träffa något som kallas för a gravitational keyhole, vilket på svenska kan översättas till ett gravitationellt nyckelhål. Dess bana kan ändras, och då kan den färdas mot jorden istället! Vad som kommer att hända år 2029 är fortfarande oklart, kanske sker ingenting. Men det fj kan man inte avgöra än.
Hur farlig är nu denna asteroid? Enligt NASA:s beräkningar kan en kollision med jorden utplåna ungefär 10-25% av livet. Detta är mycket!

Just nu är det svårt att forska kring Apophis. Det beror på att den ligger för långt, och all data vi har fått är ungefärliga. Kanske är asteroiden större än vad vi tror att den är? Kanske är asteroiden porös, eller så har den en hög densitet. För att ta reda på allt detta behöver vi utveckla teknologin avsevärt mycket. Dagens teleskoper kan ge mycket information, men främst om planeter, galaxer, nebulosor osv. Men information om en liten komets (om man jämför med en gasplanets storlek) sammansättning är svårt att avgöra just nu. Regeringar lite överallt i världen och företag jobbar hårt med att komma igång med forskningen kring farliga objekt och det finns olika alternativ till hur vi kan skydda oss mot bland annat Apophis.

Hur skyddar vi oss mot Apophis? Det finns några idéer, men inget mer. Forskarna måste först veta hur farlig den är innan några åtgärder vidtas.

1. Kärnkraft: Precis som i filmen Armageddon så spränger vi helt enkelt asteroiden mitt itu. Denna metod använder man som sista utväg, när ingen annan metod fungerar. Forskarna har räknat ut att det behövs ungefär 6 kärnbomber för att klara av Apophis. Dock är kärnkraft i rymden inte den bästa metoden, speciellt när en asteroid är involverad. I rymden finns det ingen luft. Luft fungerar som fartdämpare, och en sprängning i rymden (där det inte finns luft) kan medföra att småbitar av stenen flyger åt alla riktningar. Vissa kan till och med flyga mot jorden, och bli till mini asteroider. Även dessa små kan ge stora skador. Men energin från en kärnkrafts bombs explosion kan knuffa asteroiden och möjligtvis bort från jorden. Men det är säkrast att utföra en explosion innan asteroiden är nära oss.

2. Upphetta asteroiden med solljus: Som man gör när man använder ett förstoringsglas och bränner ett papper t.ex. Den här gången riktar man rymdfärjor med speciella maskiner som riktar en koncentrerad stråle från solen mot asteroiden. Isen på asteroiden kommer då att smälta och bli till ånga. Detta kan eventuellt få den ur kurs. Detta är självklart svårt, för asteroiden färdas snabbare ljudet och roterar samtidigt. Men det är en idé i alla fall.

3. Raketkraft: Man kan även använda raketer när en sten hotar jorden. Man landar helt enkelt på asteroiden, fäster raketen på något vis och startar motorerna. Detta kan ändra asteroidens bana, men man ska även tänka på att den roterar samtidigt också. Så denna metod är kanske inte den bästa.

4. Gravity tractor: Är en rymdfarkost som påverkar asteroiden utan någon fysisk kontakt. Farkosten påverkar den enbart genom sitt gravitationsfält som överför impulser till stenen. Farkosten kan då antigen landa på asteroiden eller vara i omloppsbana kring den som en satellit. Denna metod kan vara bra, för då behöver man inte veta så mycket om asteroiden. 

5. Utforska den: Det finns också ett planerat uppdrag, som går ut på att landa på asteroiden och "utforska" den. En Ares V rymdfrärja kommer att skjutas till asteroiden, och en kapsel med ungefär 3 astronauter kommer att landa på asteroiden. Astronauterna kommer då att forska mer om objektet, innan dom likt Apollo 11 och 13 efter att ha forskat månen, åker tillbaka till jorden. Detta vill man göra, innan någon människa sätter foten på planeten Mars.

Det var nog allt jag hade att säga om Apophis. Är det en domedagsasteroid eller inte vet vi inte än. Bara att vänta och se helt enkelt. Men bli inte rädda i onödan nu;). Det finns andra saker här på jorden som är farligare och läskigare. Krig, miljöfarliga avfall, jordbävningar, tsunamin, globala uppvärmningen, listan är lång. Så är även inlägget, hoppas att ni inte fick ont i huvudet nu ;)