Universum är oändlig, eller?

Vilken form tror ni att universum har? Många påstår att den kan jämföras med ett klot. Att den är oändlig, men kan också vara ändligt men utan ände, som en boll. Den är ändlig men utan ändar. Men hur kan någonting vara oändlig? Det måste väl ta slut någonstans, som en vägg? Vist blir man förvirrad när man tänker på det :).

Så här skriver DN:
Rymden kan i stället ha någon slags sluten form. Åker vi rakt ut i rymden i ett sådant universum kommer vi att komma tillbaka till jorden från motsatt håll. Det fungerar som när en myra kryper på en jordglob. Även om den hela tiden kryper åt samma håll kommer den till slut tillbaka till sin utgångspunkt. Men till skillnad från myran och jordgloben så finns det inget "innanför" eller "utanför" universum, även om det är ändligt. Det vi menar med universum är nämligen allting som existerar.

Men om den är cirkelformad, borde det inte finnas en "gräns", som man kan gå igenom. Om ni föreställer en spik som punkterar en boll. Eller kanske är universum sadelformad, som vissa forskare tror :S Det låter inte så trovärdigt. Ett klot kan jag acceptera, men inte en sadel. Ååh, man får nästan ont i huvudetnär man tänker på det :D Det finns inga svar. Många tror på det som Einstein påstod, det med rumtid. Att allt är krökt. Det finns ju bara luddiga svar. Hoppas att man får ett riktigt snart! Jag tror iaf. att den är oändlig, att den inte är klotformad, kanske platt, som bara fortsätter. Vad tror ni?


Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: