Svarta hål

Många är oroliga över att partikel acceleratorn ska skapa ett svart hål, som kan sluka jorden. Jag vet inte hur många bloggar jag har läst, där dom faktist är rädda. Andra säger att dom är nöjda med sitt liv och att det inte spelar någon roll om jorden går under imorgon. Ja, som sagt, många pratar om det här. Som jag sa tidigare, så finns det ett svart hål i centrum av Vintergatan. Det finns faktist i många galaxer. Läste lite om det i Illustrerad vetenskap. Så här står det:

När en kropp via gravitiationskraften dras i riktining mot en annan kropo, kommer varje liten rörelse tvärs lver den direkta förbindelselinjen att förstärkas våldsamt och resultera i ett krettslopp. Därför kan inte ens det mest glupska svarta hål sätta i sig stora mängder omgivande materia utan vidare- och det kan absolut inte äta upp hela galaxen. Vår egen lokala galaz är emellertid ett gott exempel på att det centrala svarta hålet har utfört en effektiv utrnsning i sitt allra närmaste grannskap. Det ligger dock allt större mängder materia i centralområdet, och den allra största delen befinner sig hittils på säkert avstånd från den omedelbara farozonen.

Det här är då svaret på frågan: kan ett svart hål sluka en galax? Svaret är då nej, och då pratar vi om ett massivt svart hål i centrum av ett galax. Det går inte att jämföra med ett svart hål som bildas i partikelacceleratorn. Därför kan inte ett liiitet svart hål som bildas i LHC sluka upp jorden. Ingen behöver oroa sig :)

Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: