Se, det snöar!

Hejsan!

Marslandaren Phoenix har funnit att det snöat på Mars, meddelade Nasa på tisdagen. Så här står det på aftonbladet, men även på andra hemsidor. Phoenix lever sina sista dagar, snart kommer det att snöa rejält och Phoenix kommer att frysa och aldrig fungera igen.

Ett laserinstrument som samlat data om samspelet mellan atmosfären och planetens yta har upptäckt snöfall från moln fyra kilometer över Phoenix. Den snön tycks dock ha förångats innan den nådde marken.
- Ingenting liknande har någonsin tidigare skådats på Mars, säger Jim Whiteway från York University som leder väderstationen på Marslandaren. - Nu ska vi spana efter tecken på att nederbörd också når marken.

Självklart har det aldrig skådats förut :), ingen annan sond har varit på Mars' yta. Och att det snöar där är ingen nyhet. Mars har också årstids skiftningar, precis som här i jorden.Men självklart märker man det betydligt lättare här i jorden. Vi har ju växtligheter osv. Tack vare Mar's lytning så uppstår årstider, precis som jorden. Jag vet inte exakt var jordens lytning är, men jag tror att det är ungefär 23°.

Tester på markprover har visat att där förekommit flytande vatten, vilket har intresserat forskarna oerhört. Data från Phoenix har också tytt på att det förekommit kalciumkarbonat - som är huvudingrediens i kalksten och krita, som åtminstone på Jorden bara bildas i närvaro av vatten. I juni när Phoenix hade börjat gräva sina första kanaler på Mars utbröt stort jubel bland forskarna när den sände hem rapporter till Jorden om att den funnit is. Att utröna om det funnits förutsättningar för liv på Mars är ett huvudmål med Marssonden.

Phoenix har lite tid kvar. Vore det inte smartare att skicka sonden lite tidigare, så att den hade nått Mars runt April månad? Då hade den haft lite mer tid att undersöka planeten. Jag personligen tror att Mars har haft liv tidigare. Detta har jag nog sagt flera gånger. Men som sagt, den ligger för långt ifrån solen. Därför kan flytande vatten inte uppstå.
Men detta vet astronomerna som ligger bakom projektet. Dom vill helst få reda på hur all liv utplånades, OM det fanns liv tidigare. Om ni vill ha länken till artikeln så ska ni självklart få den .Aftonbladet
NASA har också en "video" inspelat, där man kan se snö falla ner. Kul att dom lyckades.

NASA's lilla klipp. Ni hittar den på deras hemsida.
"Prickarna" är snö.

Kommentarer
Anonym

Härligt med snö! Hur många grader är det hos dig? Här är det minus 13 typ.

2012-01-09 16:38:01
URL: http://regaliz.blogg.se/
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: