Missa inte detta.

Hej!
Det var väldigt länge sen jag skrev ett riktigt astronomi inlägg. har varit så upptagen med kameran och jobbet, inte tala om att skärmen gick sönder. Men nu tycker jag iaf. att det är dags för ett. Ni ska fåläsa mailet som Gunnar från observatoriet skickade till mig.

'"Perseider är en av de mest kända meteorskurarna. Dels ger den ganska många kraftiga meteorer. Samtidigt är den under några varma kvällar under svensk högsommar, då många svenskar vistas utomhus. Just dessa meteorer härstammar från en komet som heter Swift-Tuttle som upptäcktes år 1862. Kometen går i en bana som gör att den då och då passerar ganska nära Jorden. Under sin tid i det inre solsystemet tinar delar av ytan på kometen och avdunstar som en svans ut i rymden. Samtidigt med detta så lossnar stora mängder stoft och grus som suttit fastfrusna i nästan fem miljarder år. Det är när Jorden färdas genom detta sandmoln i 30 km per sekund som vi får den typen av meteorskur som nu står för dörren. Måndagen den 11 augusti kommer Jorden åter igen att köra in i sandmolnet och vi kommer få uppleva en kväll med extra många stjärnfall. Under kvällen har observatoriet i Slottsskogen öppet. Vi har inslapp mellan 20.00 och 22.00. Under denna tid kommer vi även att hålla en teoretisk genomgång och berätta om det som komma skall. Efter kl. 22.00 stänger vi dörren eftersom även våra visningsledare vill vara med och observera. Till en början kommer det att vara glest mellan stjärnfallen. Men dessa få, tidiga, kan mycket väl ge upphov till ett fint skådespel då de kommer i en flack vinkel in i vår atmosfär. Ju senare det sedan blir desto fler kommer stjärnfallen att bli. Efter midnatt och frammåt kan vi få upp till 20 - 40 stycken i timmen. Vi stänger for natten kl. 02.00. Inträde vuxna 40 kr. ungdomar under 17 år, 20 kr. Bästa stället att observera stjärnfallen på är i en solstol på landet. Saknar du en mörk stjärnhimmel är trots allt observatoriet beläget på ett av de mörkaste ställena i stan. För att alla skall få så mycket ut av kvällen som möjligt rekomenderar vi att ni tar med någon form av solstol. Fältkikare är inte användbart för meteorer, men kan vara trevligt att ta med i alla fall. Vi kommer säkert att kunna se lite satelliter och annat i väntan på meteorerna. Vi kommer under kvällen INTE att använda teleskopen eftersom dessa främst är för, på himlen, stillastående objekt. Lycka till med observationerna! "

Så till er som bor i Göteborg vill jag säga: Kom! Ni kommer inte kunna se meteorerna någon annan stans. Här i observatoriet är det mycket mörkt och man ser det mesta. Passa på. Jag ska definitivt dit! Går la dit runt 20 tiden, får se.
Ska läsa några astronomi artiklar. Hittar jag något intressant så skriver jag om det :) Ha det så bra!

Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: