Studentklänning + Svarta hål

Heeej!

Idag letade Dilek och jag efter studentklänningar, och vi hittade en klänning som är jättesöt. Vi bestämde oss för att köpa samma klänning, vi tar ju inte studenten samtidigt;). Ni får se klänningen när jag tar studenten, jippi!
På fredag ska jag till Tyskland med klasse, liite kvar! Vi kommer att ha det så roligt, tänk er 1 vecka med klassen.

Gunnar ringde mig idag och frågade om jag ville jobba på observatoriet idag, men tyvärr kunde jag inte:(. Har läxor som måste göras :)

Idag tänkte jag ta upp det här med Svarta hål, men jag är inte så bra på det. Därför är det mesta tagen ur en hemsida :)

Ett svart hål är egentligen inte ett hål. Ett svart hål är ett objekt i rymden som har otroligt stor massa, så pass stor att inte ens ljuset kan komma därifrån. Det är på grund av att det inte strålar ut något ljus som det svarta hålet uppträder som ett alldeles svart objekt i rymden. Gravitationen i ett svart hål är så stark att ingen materia kan lämna det.  Allt som åker in i ett svart hål förlorar sina gamla proportioner, bland annat form och kemisk sammansättning. Ett svart hål har all sin massa koncentrerad till en ända punkt i mitten. Denna punkt är inte som en kula, utan har i princip ingen volym alls. Densiteten i punkten är inte bara otroligt stor den är oändlig. Detta är för att gravitationen förvränger materian till ett tillstånd som vi inte kan beskriva. Fysikens lagar gäller inte längre. Egentligen består ett svart hål bara av denna punkt, eller en så kallad singularitet.
Det finns ingen gräns för hur mycket eller lite ett svart hål kan väga. I princip vilken massa som helst kan om den pressas ihop tillräckligt bilda ett svart hål. Eftersom att man tror att svarta hål bildas genom att jättestjärnor kollapsar så borde ett svart hål väga i princip lika mycket som en sådan. Vikten för en sådan typisk stjärna är ungefär 10 gånger solens massa, eller ungefär 10^31 kilo alltså en etta med 31 nollor efter, eller 10,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000. Många astronomer tror också att det lär finnas svarta hål i mitten av galaxer som kan väga ungefär en miljon gånger mer än solen. Alltså så mycket som 10^37 kilo.

Ett svart hål utsänder ju inget ljus eller strålning så hur kan man då upptäcka ett svart hål? Eftersom att det har en väldigt stark gravitation så påverkar det sin omgivning ganska mycket. Om man ser en stjärna som kretsar runt något osynligt så kan det ju tänkas att det är ett svart hål. Men hur ofta hittar man stjärnor som kretsar runt svarta hål, inte särskilt ofta. Det vanligaste är att man hittar materia som snurrar runt det svarta hålet. Desto närmare hålet det snurrar desto snabbare snurrar det. Alldeles intill händelsehorisonten går det mycket fort med hastigheter som nästan uppnår ljusets, detta medför att det bildas enorma mängder värme. Materian värms upp till flera hundra miljoner grader Kelvin och avger därmed röntgenstrålning. Den kan vi se med hjälp av ett stort rymdteleskop som Hubble.


Kommentarer
Stefan Pettersson,GBG

Hej!...svarta hål ger även ifrån sej röntgenstrålning.

2008-04-17 22:59:15
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: