Saturnus!

Godmorgon!

Saturnus är nästa planet i solsystemet så här långt. Nu ska ni få lära er lite om gasplaneten med ringarna.

Saturnus är den sjätte planeten, räknat från solen och är den näst största efter Jupiter. Saturnus är också en av dem kända gasjättarna.
Jorden är mycket mindre än Saturnus, hela 9 gånger mindre i diameter. Saturnus väger också 95 gånger mer än Jorden! Saturnus är också väldigt lik Jupiter. Båda två är gasjättar, gigantiska planeter och roterar snabbt runt sin egen axel. För jorden tar det ungefär 24 tim. (23 tim 57 min) att rotera kring sin axel = 1 dag.
Det finns också hav på Saturnus. Men dessa består bara av flytande väte. Inget vatten här alltså. I atmosfären finns det starka orkaner, som på Jupiter, och det uppkommer vita moln på planeten då och då. Någon fläck, som är typiskt för Jupiter, finns dock inte. Det finns däremot liknande "ränder" på Saturnus som på Jupiter.

Man kan se Saturnus ringar med ett teleskop. Då liknar det bara en ring, men den har flera ringar. Man tror att det finns en måne mellan ringarna, som rensar mellanrummen med sin gravitation. Se själva på bilden till höger.
Dessa ringar är väldigt tunna, bara en kilometer, om man jämför med planetens diameter som är 250 000 km. Dessa ringar består av sandkorn och is, och andra kometfragment.
Simage147aturnus är också den andra planeten, som har flest månar (efter Jupiter då). Den har 56  stycken!Tänk er att se 56 stycken månar i himlen. Tror inte att det hade varit så mörkt om nätterna då. Jag har själv tagit bild på Saturnus med Gunnar och kommer att ta fler bilder en annan dag, när jag köper teleskopet. Man ser tydligt ringarna, vilket är en upplevelse i sig. Prickarna runt planeten är INTE stjärnor. Det är bara bilden som är dålig.

Hoppas att ni lärde er lite om planeten. Ha det så bra!
// ASSI


Kommentarer
Anonym

HEJ puss på dig lilla anna!!<333333333

2009-12-07 11:18:54
URL: http://kissies,se
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: